Gondolnád hogy ez is számít?

C360_2016-07-05-18-02-48-754(1)

Az akaraterő a legértékesebb erőforrásom, ezt tudja bárki, aki valaha próbált már szokást megváltoztatni az életében. Ezért aztán érdemes spórolni vele, ahol csak lehetséges. Az ehhez értők szerint a napi akaraterő adagunk egy limitált mennyiség, minél kevesebbet használunk belőle rövid távon, annál több marad a nap végére. (Ez hosszútávon pont a fordítottja: minél többet használod, annál erősebbre edződik.)

Nem szokták említeni súlycsökkentés témában, de azért, hogy akaraterőből relatíve több legyen:

…érdemes befektetni egy-két új edénybe. Például egy salátástálba, ami nagyobb, mint ami “logikusnak tűnik”, és egy “rizses” vagy “müzlis” tálkába, ami pedig kisebb, mint amit logikusnak érezne az ember. Az ok:

 • Rizsestálka: kisebb mint egy tányér, és csak éppen hogy nagyobb mint egy bögre. Kevesebb fér bele mint egy normál tányérba (“rendes ételből”), mégis kellemesen tele tálnak néz ki. A lelked megkapja amire vágyik, egy tele tál rendes ételt, viszont a tényleges mennyiség kevesebb, mintha ugyanezt egy normál tányérból ennéd. Az ember igazságérzete, és vizualitáson alapuló “elég/nem elég” – érzete nagyban hozzátartozik, hogy mikor érezzük “elég” -nek az ételt. A képen látható mennyiség egy szomorú kis lecsófolt lenne egy hagyományos tányér alján, a lelkünk érezné úgy a látványtól, hogy a kaja “nem fair”. => Több akaraterő kellene a nap további részére tervezett ésszerű viselkedéshez (=> nagyobb lenne az esély, hogy az adott nap zabálásban végződik).
 • Salátástál: A képen látható tál a valóságban óriási. Mégis, egy 300 g. zacskós sali keverékből készült, nem egészen 300 kalóriás, egy evésre éppen oké salátaadag éppen kényelmesen megkeverhető benne. Ha a tál kisebb lenne (azaz “ésszerű méretű”), akkor óvatosan, lassan kellene keverni a salit benne, ami kellemetlen, észrevétlenül elszívogatja az ember türelmét => akaraterejét. Az ezelőtti salistálam eltört, és jól tette! Ha nem kellett volna újat vennem, és ha a boltban lett volna kevésbé irreálisan óriás-tál, még mindig a normál méretűvel szenvednék, és nem tudnám, hogy salihoz egy személyre is hatalmas tál kell, hogy könnyedén, óvatoskodás nélkül kevergethesd benne azt a viccesen kevés 300 kalóriát.

5 hozzászólás

 1. Róbert

  Ez tényleg hatalmas trükk, ugyan az az adag kisebb, vagy nagyobb tányéron eltérő jóllakottság érzetet kelthet, éttermek is előszeretettel alkalmazzák 😀

  • Márk

   Ugyan a kérdést privátban kaptam, de a képen szereplő saláta TÉNYLEG egy adag. Be is nyomtam az arcomba az egészet miután lefotóztam. Kevesebb, mint 300 kalória.

 2. A saláták salátái:
  Bébispenót+eper+cayenne boros méz
  Lilakáposzta+lilahagyma+szezámmag+méz again
  Leveles saláta+kukorica+paradicsom+majonéz+sriracha (előbbi kis adagban összekeverve utóbbival, majd vízzel felhígítva-így vékonyabb lesz, könnyebben befedi a salátát és kevesebb is elég belőle 🙂 )
  Előző saláta-szósz+pirított csicseriborsó(konzerből ki, konyharuhán szárítgatás, teáskanálnyi kókuszolajban és tetszőleges fűszerekben megforgatva sütőbe, ha barna, ki)
  Quinoa/kuszkusz+hagyma+paradicsom+petrezselyem+citromlé+csicseriborsó+hummusz
  Uborka+avokádó+szezámmag+pici szezámolaj+rizs+riszecet *.*

  Ha esetleg az ecetes/borecetes öneteteket szereted, már nyert ügyed van, ezekben is kicserélheted a dolgokat arra amire érzed, nyilván.
  A rizs,quinoa, csicseriborsó vagy bab hozzáadásával ugyan nő a dolog kalóriatartalma, viszont ezáltal egész étkezéssé képes hízni, abban a kategóriában pedig már jó, illetve van benne fehérje rogyásig.
  Ha pedig húst ennél, feel free to add, a képen tonhalnak tűnő cucc is kiváló, cask vízben konzerválódjon, ne olajban:)

Hozzászólás